|
Informacja Medycznego Centrum
Konsumenta w Warszawie
w sprawie jakości zdrowotnej wody pitnej
Czysta woda - H2O - składa się tylko z tlenu i wodoru. W czystej wodzie
mogą znaleźć się rozmaite rozpuszczone lub zawieszone domieszki.
Domieszkami wody są:
- sole,
- gazy,
- substancje organiczne,
- drobnoustroje.
Najwięcej szkodliwych domieszek zawiera woda wodocią gowa wyprodukowana z
powierzchniowej wody pozaklaso wej obciążonej tak wielkim ładunkiem
ścieków przemysło wych i komunalnych, że nie jest ich w stanie usunąć
żaden proces zwykłego uzdatniania. Aby uzyskać czystą wodę, sto suje się
superfiltry oparte na zasadzie odwróconej osmozy.
W przyrodzie najmniej domieszek zawiera woda pochodząca z opadów
atmosferycznych. Jednak wbrew po tocznym przekonaniom woda opadowanie jest czysta, gdyż - przechodząc przez chmury pyłów i gazów przemysłowych - ulega zanieczyszczeniu (stąd obecność w niej lotnych związków organicznych lub kwasu siarkowego i azotowego). Do tego dochodzi skaże nie w wyniku wymywania z powierzchni, np. dachu, dalszych zanie czyszczen (odchody ptaków, składniki
pokrycia - związki miedzi, azbest itd). Najwięcej domieszek zawiera woda
morska i wody podziemne. Oczywiście domieszki wody morskiej są szkodliwe
dla zdrowia i woda ta nadaje się do pi cia dopiero po ich usunięciu. Wody
pod ziemne mogą zawierać szkodliwe do mieszki pochodzące ze złóż
naturalnych (np. arsen, substancje radioaktywne) lub z powierzchni ziemi.
Najwięcej szkodliwych domieszek zawiera woda wodociągowa wypro dukowana z powierzchniowej wody pozaklasowej obciążonej tak wielkim ładunkiem ścieków przemysłowych i komunalnych, że nie jest ich w sta nie usunąć żaden proces zwykłego uzdatniania. Dodatkowo podczas de zynfekcji wody zanieczyszczonej od
chodami ludzi i zwierząt powstają ra kotwórcze trójhalometany. Tworzą się
one również w przebiegu wody przez sieć wodociągową. Zarośnięcie kożuchem
bakterii, pleśni, grzybów i glo nów wnętrza rur wodnych powodu je, że
chlor - nawet w nadmiarze uży ty do dezynfekcji wody - ulega w prze biegu
sieci całkowitemu związaniu z substancjami organicznymi, do tego
stopnia, że na jej koncówkach, np. w kranach domowych, jego zapach
jest już niewyczuwalny. Woda z tych kranów jest natomiast silnie skażona
trój halometanami. Inne masowe zagroże nie zdrowia jest związane z
przepływem wody przez instalacje wykonane z ołowiu, miedzi, azbestu
lub złej jakości PCW.
Za światową Organizacją Zdrowia
(WHO) można wyróżnić następujące grupy chemicznych domieszek wody
wodociągowej, czyli wody z kranu:
- substancje nieorganiczne (np. sód, ołów, nikiel, mangan, żelazo),
- substancje organiczne (np. węglowo dory aromatyczne,
polichlorobifenyle),
- środki dezynfekujące (np. chlor, dwu tlenek chloru, monochloramina),
- produkty towarzyszące dezynfek tantom (np. trójhalometany, formal
dehyd, fenol),
- pestycydy.
Obliczono, że człowiek codziennie wchłania około 10 000 substancji chemicznych. Można je podzielić na:
- niezbędne do życia w zdrowiu,
- stanowiące niepotrzebny balast,
- wywołujące mało wyraźne nieko rzystne reakcje organizmu,
- powodujące rozstrój zdrowia wkrót ce po zadziałaniu,
- wywołujące rozstrój zdrowia po dłu gim czasie działania.
Ochrona polskiego konsumenta przed masowym zagrożeniem czyn nikami
rakotwórczymi jest drastycz nie słabsza w porównaniu z ochroną
konsumenta w Unii Europejskiej. Naj bardziej charakterystycznym przykła
dem są normy jakości zdrowotnej wody do picia i potrzeb gospodarczych. W nowelizowanej obecnie dy rektywie europejskiej ustalane są normy na 11 kancerogenów, które mogą występować w wodzie z kranu, również w
Polsce. Co najmniej 6 z tych substancji rakotwórczych jest uznanych w Europie za zagrażające zdro wiu publicznemu. Są to akrylamid,
bromiany, bromodichlorometan, chlo rek winylu, epichlorhydryna, wielopierścieniowe węglowodory aroma tyczne: fluranten, benzo(b)fluranten, benzo(k)fluranten, benzo(g)perylen
i indeno(1,2,3-cd)piren.
Kancerogeny obecne w wodzie z kranu zagrażają zdrowiu wszystkich, od
niemowlęctwa do starości, niezależ nie od stylu życia lub warunków pracy. Należy dodać, że czynniki rako twórcze pobierane przez całe
życie z wodą pitną przyspieszają kanceroge nezę związaną z paleniem
tytoniu, pi ciem alkoholu lub warunkami pracy
i zamieszkania (azbest, radon itd.).
Wśród wchłanianych przez nas substancji chemicznych są też takie, które wprawdzie nie są uznane za szkodliwe, ale pełnią rolę stresorów chemicz nych. Są to nieraz bardzo skomplikowane sole nieorganiczne i organiczne, toksyczne substancje mineralne,
alkohole, aldehydy, związki polifenolowe itd. Stają się one toksyczne
wtedy, kiedy dostają się do organizmu zbyt często lub w zbyt dużej ilości
albo gdy ktoś nie dysponuje wystarczającymi możliwo ściami odtrucia.
Musimy je unieszko dliwić i wydalić, a to już jest pewnym obciążeniem
organizmu. Gdy jest ich nadmiar, nie dajemy sobie rady i ulegamy zatruciu. Możliwość unieszkodliwiania i usuwania chemikaliów jest ograniczona i inna u każdego
człowieka. Liczne związki chemiczne, zanim ulegną wydaleniu,
konkurują między sobą o wykorzystanie tych samych ścieżek metabolicznych.
Skażenie powietrza i żywności ob niża tolerancję na skażenie wody i vice
versa. Z żywnością pobieramy wielką ilość substancji chemicznych (głównie
naturalnych, ale też związanych z na wożeniem, ochroną przed szkodnika mi
i przetwarzaniem produktów rol nych), które w organizmie muszą zo stać
zmetabolizowane i wydalone, a które nie tylko nie mają żadnych
wartości odżywczych, ale są wręcz toksyczne. To samo dotyczy powietrza, zwłaszcza w otoczeniu tras ko munikacyjnych, na stanowiskach pracy
w przemyśle i rolnictwie oraz w niewietrzonych pomieszczeniach
skażonych choćby produktami spala nia gazu, formaldehydem uwalniają cym
się z mebli, wykładzin itp.
Praktycznie dysponujemy tylko jedną możliwością ograniczenia obciążenia chemicznego naszego organizmu. Jest nią wybór czystej wody.
Uwzględniając powyższe dane, trzeba podkreślić, że woda z kranu w
żadnym przypadku nie może być uznana za źródło niezbędnych do życia w
zdrowiu substancji mineralnych. O zaspokojeniu potrzeb organizmu w tym
zakresie decyduje urozmaicone pożywienie, bogate przede wszystkim w warzywa
i owoce. Są one nie tylko niezastąpionym źródłem witamin
i minerałów, o czym uczymy się już w szkole, lecz także zawierają
wykry te ostatnio naturalne substancje chro niące nas przed rakiem. Już
dziś zna ny jest ranking warzyw i owoców o naj większej mocy
przeciwdziałania rakowi. Na pierwszym miejscu są wymie niane brokuły
(aktywne składniki to sulforan, betakaroten i indolkarbinol), a w dalszej
kolejności pomidory (liko pen), pomarancze (bioflawonoidy, wi tamina C),
czosnek (allicyna), jabłka
(kwas elagowy, błonnik), soja (genisteina), marchew (betakaroten, błonnik), ostra papryka (kapsaicyna) i
zielona herbata (katechina).
Na straży fizjologicznego stężenia minerałów w organizmie ludzkim stoją niezwykle skuteczne mechanizmy
regulacyjne, które powodują, że nad miar wypitej wody, który mógłby do
prowadzić do obniżenia stężenia sub stancji mineralnych w płynach
orga nicznych, jest szybko usuwany przez pocenie się lub wydalanie
moczu. Pijąc duże ilości czystej wody, przez swojego rodzaju
przepłukanie organi zmu, ułatwiamy wydalenie rozmaitych trucizn, produktów
przemiany mate rii, a nawet możliwe do dostrzeżenia wypłukanie piasku z
miedniczek ner kowych. Ryzyko kamicy nerkowej jest
niebagatelne u osób obciążających or ganizm nadmiernym spożyciem wody o
wysokiej, a nawet średniej minerali zacji. Do codziennego picia i gotowa
nia zalecane jest korzystanie z wody z jak najmniejszą ilością domieszek.
Dlatego też nigdzie na świecie nie wprowadzono norm na dolną granicę
stężenia rozpuszczonych substan cji w wodzie pitnej, ani żadne zale cenia
żywieniowe nie wymieniają wody pitnej jako pożądanego źródła minerałów.
Aby uzyskać czystą wodę, stosuje się superfiltry oparte na zasadzie
odwróconej osmozy. Zatrzymując do mieszki na najwyższym osiągalnym
poziomie dokładności, urządzenia te dobrze służą konsumentom zabiega jącym
o długie życie w pełni zdrowia.
dr Zbigniew Hałat
Dr Zbigniew Hałat, lekarz specjalista epidemiolog, w latach 90. XX wieku w trzech kolejnych rządach główny inspektor sanitarny i zastępca ministra zdrowia ds. sanitarno-epideiologicznych, Prezes Stowarzyszenia
Ochrony Zdrowia Konsumentów.
Dalsze informacje:
Z. Hałat: turkusowa książeczka pt.
"Woda" oraz czasopismo Ruchu Ochrony Zdrowia "Zagrożenia zdro wia w
Polsce"; aktualizowana wer sja elektroniczna dostępna w internecie
pod adresem: http://www.halat.com/zdrowie.html
|