Niezliczone rodzaje trucizn zanieczyszczają powietrze, wodę, glebę, żywność,
miejsca pracy i mieszkania. Współczesny człowiek pławi się w morzu substancji
chemicznych. Najczęściej zagrożenia nie widać, nie słychać, nie czuć. Trucizny
są jednak wszędzie. Skażona jest nimi żywność, nawet chleb. Trujące mogą być
pasty do zębów, plomby z amalgamatu, naczynia kuchenne. Corocznie świat produkuje
ponad 400 milionów ton chemikaliów! Każdego dnia przybywa nowych związków
chemicznych, które zaczynają żyć własnym życiem w środowisku i trudno nad nimi
zapanować. Amerykańska Chemical Abstracts zarejestrowała 6 milionów substancji
sztucznie powołanych do życia. Co najmniej 100 tysięcy spośród nich stosuje się
powszechnie w różnych sferach życia i gospodarki. Codziennie atakują człowieka.
Ponad 10 tysięcy uznaje się za szczególnie niebezpieczne, 200 za zdolne do działania
rakotwórczego. Ponad 2 300 znanych związków chemicznych łatwo i szybko rozpuszcza
się w wodzie i dlatego w prosty sposób dostaje się do środowiska, wód gruntowych
i powierzchniowych. Ponieważ żadna z tradycyjnych metod oczyszczania wody nie jest
w stanie usunąć z niej rozpuszczonych związków chemicznych, jesteśmy zmuszeni
wypijać je wraz z wodą studzienną lub kranową.