Rtęć jest wyjątkowo podstępną trucizną. Płynny, srebrzyście
błyszczący metal należy do grupy cynkowców. Jest niebezpieczny ponieważ
ma zdolność parowania i może być wdychany. W naszym organizmie rtęć
wyrządza tylko szkody. Zawarty w przemysłowym mule odpadowym pierwiastek
śladowy dociera do strumieni, rzek i jezior, a stąd już prosta droga do
wody. Ten pierwiastek śladowy jest w tak wysokim stopniu trujący, że używa
go nawet przemysł kosmetyczny, aby zabić np. bakterie skórne. Długoletnie
stosowanie leków zawierających rtęć prowadzi do zatruć organizmu. Rtęć
jest jednym z metali śmierci.
Wszystkie artykuły żywnościowe, nie pochodzące z wody, zawierają
stosunkowo mało rtęci ale zatrute ryby, przede wszystkim z wód przybrzeżnych,
mogą wykazywać do 300 razy wyższą koncentrację tego pierwiastka niż ryby
zdrowe. Również amalgamatowe plomby z rtęcią będą zastąpione innymi
materiałami. Hamujące rozwój bakterii preparaty rtęciowe (np. do
dezynfekcji ran, środki przeciwko katarowi) mają swój udział w stopniowym
gromadzeniu się trucizny w organizmie.
Mniej więcej dziesięć procent rtęci przyjętej z pożywieniem, przez skórę
lub w trakcie oddychania, nieustępliwie kieruje się do mózgu i kumuluje w
nim. Następnie rtęć wnika do jąder komórkowych, niszcząc geny i chromosomy.
Zatrucia rtęcią i jego następstwa:
* nerwowość
* zaburzenia wzroku i świadomości
* stany osłabienia
* zaburzenia orientacji
* zaburzenia pamięci
|