Woda jest jednym z najważniejszych składników środowiska, w którym żyjemy.
Jest ona, oprócz powietrza, podstawowym elementem potrzebnym do życia.
Jak ogromne znaczenie ma w naszym życiu niech świadczy fakt, że jej zawartość
w organizmie wynosi od 70 do 90% i zmienia się z wiekiem;
w trzymiesięcznym płodzie znajduje się około 90%, u noworodka około 80%,
a u człowieka dorosłego 70% wody.
Woda występuje we wszystkich tkankach naszego ustroju, chociaż jej
rozmieszczenie w nim jest nierównomierne. Jest niezbędna w podtrzymywaniu
wszystkich procesów biologicznych, bierze udział w procesie wchłaniania
pożywienia z jelit i odżywianiu komórek. Podczas trawienia pokarmy
doprowadzane są do stanu umożliwiającego ich rozpuszczenie w wodzie
i rozłożone na drobne cząstki przenikają przez ścianki jelit do krwi i płynu
śródkomórkowego, a stamtąd do komórek.
Woda w organizmie jest przenośnikiem i regulatorem ciepła,
pochłania jego nadwyżki i wydala je w czasie parowania przez skórę i
drogami oddechowymi. Bierze udział we wszystkich reakcjach biochemicznych,
zwilża błony śluzowe, gałkę oczną i zapewnia ruchliwość stawów.
Dorosły człowiek jest w stanie przeżyć bez jedzenia ponad miesiąc
lecz bez wody zaledwie kilka dni. Niedostateczna jej podaż doprowadza
do szybkiego odwodnienia organizmu - niedobór wody wynoszący około 10%
masy ciała powoduje niewydolność fizyczną i psychiczną, a utrata 20%
może doprowadzić do śmierci.
Dzienne zapotrzebowanie człowieka wynosi średnio 2,5 litra wody,
co oznacza od 3% do 6% wody ustrojowej. Całość wody znajdującej się w
naszym organizmie wymieniana jest w ciągu 20 dni. Ilość wody potrzebna do
uzupełnienia bilansu wodnego zależna jest od wielu czynników, przede
wszystkim od wieku, aktywności fizycznej, temperatury otoczenia i
wilgotności powietrza.
Jest rzeczą oczywistą, że przy tak olbrzymim znaczeniu wody dla życia
ludzkiego niebagatelną sprawą jest jej odpowiednia jakość. Woda musi
być odpowiednio czysta, bo jeśli będzie zawierać jakiekolwiek substancje
szkodliwe, dostarczy je natychmiast do najdalszych zakątków naszego
organizmu. Nie tylko woda bezpośrednio wypijana musi być pozbawiona
szkodliwych składników, wysoka jakość wody jest także niezbędna w
przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i medycynie.
Wymagania, jakimi powinna odpowiadać woda pitna, reguluje Rozporządzenie
Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z 04.09.2000 r.,
w którym określono najwyższe dopuszczalne wartości cech fizycznych wody
(smak, zapach, barwę, mętność) i niektórych związków chemicznych, a
także jej właściwości bakteriologiczne.