Różne skarby zawiera w sobie nasz Matka Ziemia - są w niej rudy
żelaza oraz innych cennych metali, różnego gatunku węgle, ropa
naftowa, siarka, sól, a nawet złoto. Takim skarbem ogłoszono
również znajdowane w głębi ziemi wody mineralne, gdyż na powierzchni
ziemi coraz trudniej było o czysta wodę do picia. Niestety wody mineralne
są dobrem naturalnym, które zaczyna się łatwo i szybko psuć od momentu
ich wydobycia. Trzeba bowiem wiedzieć, że w miejsce
każdego litra, każdego metra sześciennego wody mineralnej wyssanej
na powierzchnię ziemi zostanie zassana woda powierzchniowa,
która natychmiast miesza się z mineralną.
Pierwszą wodę mineralną odkryto w Polsce około 200 lat temu. Ta woda
to "Krystynka" z Ciechocinka. Później odkryto następne znane nam wody
jak Staropolanka, Nałęczowianka, Żywiec, Kryniczanka itd. W sumie
znaleziona w Polsce 28 źródeł (tylko) wód mineralnych,
które spełniały starą normę obowiązującą do 1992 roku
(minimum 1000 mg minerałów w 1 litrze wody).
Przez niemal 200 lat wody mineralne wydobywane były w małych
ilościach w porównaniu z tym co stało się w ostatnich kilkunastu
latach. Z tego powodu groźba skażenia ich wodami powierzchniowymi
była minimalna. Dodajemy tutaj również, że wody powierzchniowe były
kilkadziesiąt lat temu zdecydowanie czyściejsze niż dzisiaj. Najlepszym
wykładnikiem zmian jakości wód powierzchniowych jest ilość rzek I klasy
czystości na przestrzeni ostatnich lat:
1955 rok - 55%
1965 rok - 35%
1995 rok - 3%
1998 rok - 1%
Stara norma dotycząca wód mineralnych nie dopuszczała w nich nawet
śladowych ilości pierwiastków oraz związków chemicznych pochodzących
z odpadów i ścieków, które na powierzchni ziemi wzbogacały wody rzeczne. Kiedyś
wody mineralne były po prostu czyste. Ale tak było kiedyś, bowiem dzisiaj
dopuszcza się w wodach mineralnych coraz większe ilości tych samych związków,
które musimy siłą rzeczy tolerować w wodach pitnych płynących
z kranów lub zawartych w studniach przydomowych. W poniższej tabeli podajemy
wybrane przykłady trujących pierwiastków, związków chemicznych i ich
dopuszczalne ilości w wodzie pitnej oraz w wodzie mineralnej.
|