Azalia, sowa, tarpan, epoka, cesa, flisak, kora, sokół, warta, elida,
ronda, liwia, certa, reda - to tylko niektóre nazwy pewnego znanego gatunku
warzywa. Chyba niewielu z Was domyśla się, że chodzi tu tylko
o ziemniaki, zwane również kartoflami albo pyrami. Aby hodować taką różnorodność
ziemniaków, ale również setek innych warzyw i owoców, nasi zdolni hodowcy muszą
się niemało napracować i chwała im za to. Ale ci sami hodowcy walczą nie tylko o
różnorodność plonów, walczą również (przy-puszczam, że jeszcze bardziej) o wielkość
tych plonów. Jak najwięcej wychodować z jednego hektara i w najkrótszym czasie.
W świecie mocnej konkurencji bezwzględna walka o lepsze wyniki, niższe
ceny, większą sprzedaż i większe zyski.
Niestety, do walki o te plony zaczęto pół wieku temu zaprzęgać nowego pomocnika,
nawozy sztuczne i pestycydy. Przeróżne środki chemiczne, które nie są obojętne dla
zdrowia ludzi.
Pestycydy, czyli chemiczne środki ochrony roślin stosowane są coraz
pow-szechniej w rolnictwie. Postępującej szybko chemizacji rolnictwa
powinien towarzyszyć równie szybki i powszechny rozwój informacji o poprawnym
stosowaniu i przechowywaniu pestycydów. Często użytkownicy chemicznych środków
ochrony roślin nie są dostatecznie uświadomieni
co do toksyczności danego preparatu, jego przeznaczenia lub techniki stosowania.
Taki stan rzeczy sprawia, że stosowanie pestycydów może prowadzić do zatrucia ludzi
i zwierząt domowych i do skażenia środowiska.Każdy kto przystępuje do
pracy z pestycydami, powinien zdawać sobie sprawę, że nawet środki trujące stosowane
zgodnie z zaleceniami i przepisami BHP, nie są bezpieczne.
Ze względu na stopień toksyczności wszystkie preparaty chemiczne stosowane
w Polsce do ochrony roślin zostały zaszeregowane do pięciu klas
toksyczności, a mianowicie:
ˇ silnie trujące środki,
trucizny - I i II klasa
ˇ środki szkodliwe
dla zdrowia - III i IV klasa
ˇ środki praktycznie
nieszkodliwe - V klasa
Na etykiecie preparatów zaliczonych do I klasy toksyczności znajduje się napis
"TRUCIZNA" oraz rysunek trupiej czaszki.
Celem zachowania maksymalnego bezpieczeństwa i ochrony zdrowia ludzi zaleca
się zachowanie następujących środków ostrożności:
1.Pomieszczenie przeznaczone na magazyn pestycydów powinno być tak
dobrane, aby zapewniało pracownikom warunki BHP. Podłoga i ściany
powinny być wykonane z materiału gładkiego, z którego łatwo usunąć rozlane
czy rozsypane preparaty. Okna muszą być zabezpieczone kratami, a drzwi
zaopatrzone w dobry zamek i napis ostrzegawczy.
2. W pomieszczenia przeznaczonych na magazyn pestycydów wolno
przechowywać wyłącznie środki chemiczne do ochrony roślin i sprzęt przeznaczony do pracy z nimi. Niedopuszczalne jest umieszczanie w magazynie z pestycydami produktów spożywczych ani pasz.
3. Do przechowywania w magazynie oraz do transportu nadają się wyłącznie
preparaty w nieuszkodzonych i szczelnie zamkniętych opakowaniach.
4. Nie wolno przelewać ani przesypywać preparatów chemicznych do naczyń i
opakowań, które są używane do środków spożywczych lub pasz.
5. Pojazd służący do przewozu preparatów musi być zabezpieczony przed
zanieczyszczeniem chemikaliami. W czasie transportu nie wolno pozostawić środków
chemicznych w miejscach publicznych bez nadzoru.
6. Przeprowadzanie zabiegów chemicznych w polu musi odbywać się przy
udziale minimum dwóch wyszkolonych osób po to, by w razie potrzeby udzielić
pierwszej pomocy osobie poszkodowanej.
7. W czasie przeprowadzania zabiegu chemicznego w polu nie wolno
pozostawiać aparatury, środków chemicznych, pustych opakowań oraz sprzętu
pomocniczego bez nadzoru.
8. Kierunek poruszania się aparatu na polu powinien być tak obrany,
aby preparat nie był znoszony przez wiatr na pracowników.
9. Podczas wykonywania zabiegu chemicznego w pomieszczeniu zamkniętym (np.
w szklarni), należy zabieg rozpocząć w miejscu najbardziej oddalonym od wyjścia
i stopniowo wycofywać się.
10. Nasiona zaprawiane pestycydami należy przechowywać w workach zaplombowanych
i zaopatrzonych w etykietkę z odpowiednią informacją. Tych samych worków nie wolno
używać do zboża przeznaczonego na paszę lub innych środków spożywczych.
11. Nasion zaprawianych pestycydami nie wolno w żadnym wypadku -
nawet po długim okresie składowania i najstaranniejszym umyciu -
przeznaczyć do spożycia przez ludzi ani na paszę.
12. Na terenie lub w pomieszczeniu, gdzie przeprowadza się zabieg chemiczny,
nie mogą znajdować się osoby niepowołane ani zwierzęta domowe. Aby uniknąć
przypadkowych zatruć, należy umieścić tablice informujące o przeprowadzanym
zabiegu. Po zakończeniu zabiegu należy aparaturę opróżnić z resztek preparatu
i starannie oczyścić. Czynności te wykonuje się w miejscu do tego przeznaczonym,
usytuowanym w odpowiedniej odległości od źródeł wody pitnej oraz innych zbiorników
i cieków wodnych.
13. W dniu wykonywania zabiegu, w dniu poprzedzającym go oraz następnym nie
wolno pić alkoholu pod żadną postacią. Do pracy z pestycydami nie należy przystępować
na czczo. Podczas pracy z pestycydami nie wolno pić, jeść ani palić tytoniu.
W czasie przerwy w pracy można spożyć posiłek, jednak tylko po uprzednim umyciu się,
wypłukaniu ust i zdjęciu odzieży ochronnej.
14. Miejsce na posiłki powinno być usytuowane w odpowiedniej odległości
od miejsca pracy z pestycydami. Wszystkie stanowiska pracy z pestycydami muszą
być zaopatrzone w czystą wodę do płukania ust i do umycia się, mydło i ręczniki
(najlepiej papierowe - do jednorazowego użytku). Podczas pracy z pestycydami nie
należy używać kremów kosmetycznych, gdyż natłuszczona skóra łatwiej wchłania trucizny.
15. Odzież ochronna i sprzęt ochrony osobistej powinny być przechowywane w
specjalnych szafkach, przeznaczonych tylko do tego celu. W odzieży ochronnej nie
wolno wchodzić do pomieszczeń mieszkalnych, biurowych, inwentarskich, magazynów
produktów spożywczych i pasz.
16. Poza bezpośrednim zagrożeniem ze strony pestycydów istnieje
niebezpieczeństwo ich szkodliwego działania na zdrowie ludzi i zwierząt
pożytecznych poprzez produkty spożywcze i paszowe pochodzenia roślinnego
i zwierzęcego, które zawierają pozostałości stosowanych pestycydów. Z tego
względu należy ściśle stosować się do zaleceń dotyczących stosowania tych
pestycydów i przestrzegać przepisów o okresie karencji po ich zastosowaniu.
|